مرورگر شما مناسب نیست! لطفا برای عملکرد بهتر سایت از مرورگرهای به روز و جدید (chrome,firefox,opera,...) استفاده کنید.

معرفت مهدوی

در این قسمت مجموعه ای مختصر و مفید از اطلاعاتی که در مورد حضرت مهدی (عج) در منابع ذکر شده گرد آورده شده است.

ولادت

حضرت مهدی (عج) در پانزدهم شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری در شهر سامرا متولد شدند. پدر ایشان حضرت امام حسن عسکری (ع) و مادر بزرگوارشان نرجس خاتون است که البته به ایشان نام های دیگری مانند ملیکه, سوسن, ریحانه و صیقل نیز نسبت داده شده. وعده ی ظهور حضرت توسط تمام ائمه پیش از ایشان به مردم داده شده بود و حتی پیش از تولد حضرت در مورد وی کتاب نوشته شده است. همگان می دانستند که او از ظالمان انتقام خواهد گرفت و جهان را پر از عدل و داد خواهد نمود به همین دلیل حاکم ستمگر زمان امام حسن عسکری (ع) به شدت ایشان را زیر نظر داشت تا فرزند او را به قتل برساند. امام حسن عسکری (ع) تولد فرزند گرامی خود را فقط به اصحاب خاصشان اطلاع دادند و آن را از همگان پنهان نمودند. حضرت حکیمه خاتون دختر امام جواد (ع) و عمه ی امام حسن عسکری (ع) در هنگام تولد حضرت مهدی (عج) حاضر بودند و مادر ایشان را یاری نمودند. از زبان ایشان کراماتی همچون سخن گفتن و قرآن خواندن برای امام زمان (عج) پس از تولد نقل شده است. همچنین حکیمه خاتون نقل میکنند که چهل روز پس از تولد امام زمان (عج) به منزل امام حسن عسکری (ع) رفتم و مولای خودم (حضرت مهدی (عج)) را دیدم در حالی که راه می رفت و چهره ای به نیکویی ایشان ندیده بودم و کلامی فصیح تر از کلام ایشان نشنیده بودم. در این لحظه امام حسن عسکری (ع) به من فرمودند: ای عمه این فرزند نزد خداوند جایگاهی ویژه دارد و سپس حالات ایشان را برایم شرح دادند. ( میتوانید در روایت 79 از بخش روایات مهدویت این شرح را بیابید.)

اخلاق

در تمام طول تاریخ شبیه ترین شخص به وجود مبارک حضرت محمد (ص) در اخلاق و روش برخورد، حضرت مهدی (عج) هستند.(به روایات 1 و 2 از بخش روایات مهدویت مراجعه کنید) بنابراین باید برای شناخت اخلاق و منش حضرت مهدی موعود (عج) به حضرت محمد مصطفی (ص) مراجعه کنیم. ایشان هر دو رحمة للعالمین به معنای رحمت, شفقت و مهربانی برای همه ی مخلوقات اند. خداوند در قرآن کریم در این باره می فرماید ای پیامبر اگر این مهربانی و رحمت تو نبود مردم این گونه عاشق و شیفته تو نمی شدند و برعکس از تو گریزان می گشتند. در مورد شدت مهربانی و تواضع حضرت محمد (ص) حکایات و داستان های بسیاری نقل شده.

غیبت

خداوند اراده نموده که برخی از انبیا و اوصیای خویش را پس از تولد در این دنیا و زندگی بین مردم به غیبت ببرد; به این معنا که آن نبی یا وصی برای مدتی قوم خود را ترک کند و سپس به سمت ایشان بازگردد و برخی از ایشان همچنان در غیبت اند و هنوز باز نگشته اند (مانند حضرت عیسی (ع)). غیبت گاهی این چنین است که آن نبی یا وصی به جایی که مردم از آن آگهی ندارند می رود (برای مثال حضرت موسی، حضرت یونس و حضرت صالح (ع)) و گاهی در بین انسان ها است اما کسی او را نمی شناسد و گذر زمان بر جسم ایشان اثری ندارد. برای مثال خداوند حضرت خضر(ع) را از میان قومش به غیبت بردند; ایشان از آن زمان تا کنون زنده می باشند و در قرآن و روایات احوالشان ذکر شده و حتی مونس تنهایی حضرت مهدی (عج) هستند. برنامه الهی برای آخرین وصی یعنی حضرت مهدی (عج) نیز اینچنین است که ایشان به غیبتی طولانی بروند که این طولانی بودن اثری بر جسمشان ندارد و در بین ما و ناظر بر احوال و رفتار ما هستند در حالی ما نمیتوانیم ایشان را بیابیم.

تکمیل رسالت پیامبر

همه پیامبران الهی حامل رسالتی از طرف خدا بودند تا مردم را از جهل و نادانی و پرستش غیر خدا نجات دهند و‌ در این راه متحمل رنج های فراوان شدند اما به فراخور فهم و ظرفیت هر امتی تبلیغ می کردند لذا پیامبر اسلام که آخرین پیام آور وحی الهی بودند حامل خلاصه ی تمام کتب آسمانی یعنی قرآن کریم شدند و معارف الهی را به مردم زمان خویش آموختند اما باز هم سطح دانش و آگاهی مردم به دلیل خرافه پرستی و آداب و رسوم جاهلی به حد اعلا نبود لذا روشن کننده و مبین قرآن و همه کتب آسمانی امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف هستند و ایشان تمام معارف الهی از آدم تا خاتم را به زبان رایج هر قوم و قبیله ای در زمان ظهور سراسر نورشان منتشر خواهند کرد لذا سطح عقول یعنی عقل و فهم انسان ها با تبحر الهی که در وجود ایشان است و از معجزات ظهور می باشد در سطح بسیار عالی بالا خواهد رفت پس امام زمان تکمیل کننده ی رسالت همه پیامبران و اولیای خدا می باشند.

آخرین انسان کامل

همانطور که می دانید انسان به واسطه ی عقل و اختیار و به واسطه ی اینکه از روح خدا در کالبد انسان دمیده شده بر تمام موجودات عالم تفوق و برتری دارد و به قول معروف اشرف مخلوقات است اما در حقیقت اشرف مخلوقات انسان کامل است انسان کامل تمام صفات خدا را در خود دارد و بارها از کوره ی امتحان الهی موفق بیرون آمده و جلوه ای تام و کامل از خداوند متعال است و خداوند او را چراغ هدایت نوع بشر قرار داده است در هر عصر و زمانی انسان کامل عهده دار هدایت و راهنمایی گمراهان بوده است از آدم تا خاتم همه در خدمت اهداف الهی روشن کننده ی تاریکی های جهان ما بوده اند و موانع را با آگاهی دادن از جلوی راه سعادت بشر برمی داشتند و آخرین انسان کامل که تمام پیامبران و امامان و کتب آسمانی وعده ی آمدن او را داده اند امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است که به واسطه ی او خداوند تمام خوبیها و مواهب و نعمت های زیبای خود را برای بشریت به ارمغان خواهد آورد و جهان را از ظلم و ستم به صلح و دوستی و مهربانی مبدل خواهد کرد.

راز طول عمر امام زمان

در گذشته های دور که انسان با طبیعت هماهنگ بود و به قدر نیاز خود از طبیعت ارتزاق می کرد خبری از کارخانه های آلاینده ی هوا و قطع درختان و غذاهای اماده و فست فود و روغن های پالم و ... نبود انسان همواره برای به دست آوردن روزی حلال تلاش می کرد و عرق می ریخت و خمود و افسرده یا تنبل و بی رمق نبود عمرها طولانی و سلامتی و نشاط در آن روزگار فراوان بود به قولی که داود نبی بر مزاری گذشت دید مادری بر سر قبر فرزندش اشک می ریزد پرسید فرزندت چند سال داشت پاسخ داد که یا نبی الله فرزندم جوان بود 300سال بیشتر نداشت داود علیه السلام لبخندی زد مادر داغدیده پرسید دلیل این لبخند چه بود فرمود مردم آخرالزمان کمتر از 100سال عمر می کنند آن زن تعجب کرد پس عمر طولانی در آن زمان و با رعایت اصول سلامت و بهداشت و تغذیه مناسب و دوری از استرس امری طبیعی و به دور از اعجاب است امام زمان که هم ولی خداست و هم عامل به علوم و عالم به عوالم وجود است علاوه بر رعایت همه ی آداب سلامت که جزء ایمان است از قاعده ی لطف خداوند هم بهرمند است زیرا به جود اوست که همه موجودات روزی می خورند و در سایه اوست که عالم ثبات پیدا می کند. علاوه برآن ادیان دیگر نیز انبیایی دارند که معتقدند زنده اند و روزی خواهند آمد مانند الیاس نبی خضر نبی که در روایات اسلامی هم از یاران و وزرای حضرت نام برده شده اند.

فوائد غیبت امام زمان

ممکن است گمان کنید این عنوان صحیح نیست اما در حقیقت تا از نعمتی دور نمانی قدر آن نعمت ندانی همه امتهای گذشته حضور انبیا و اوصیا را تجربه کردند و جز اندکی بر ایمانشان باقی نماندند به قول قرآن قلیلا ما تشکرون قلیلا ماتذکرون و بسیار این کلمه قلیل در قرآن استعمال شده چون نعمت حضور امام و ولی خدا را داشتند اما چه کردند با بی وفایی و جهالت و کوته نظری پیروی از هوا و هوس و تنها گذاشتن امامشان آنها را یا در محبس انداختند یا به شهادت رساندند و یا مسموم کردند لذا باید در نقمت بمانیم تا قدر دان نعمت باشیم کسی که پدر و مادر دارد اما حق آنهارا رعایت نمی کند وقتی ازنعمت عزیزانش محروم می شود تازه افسوس می خورد که کاش چنین می کردم و کاش چنان میشد اما نوش دارو بعد از مرگ سهراب بی فایده است پس امام زمان هم همان پدری است که تا نفهمیم بودنش چقدر ارزشمند است آماده حضورش نخواهیم بود پس این فرصت را غنیمت بدانیم ابتدا امام را بشناسیم و سپس بشناسانیم تا از انصار حضرت محسوب شویم.

فایده ظهور

فایده ظهور همان معنای آیه سوره مبارکه القصص آیه ۵ وَنُريدُ أَن نَمُنَّ عَلَى الَّذينَ استُضعِفوا فِي الأَرضِ وَنَجعَلَهُم أَئِمَّةً وَنَجعَلَهُمُ الوارِثينَ﴿۵﴾ ما می‌خواهیم بر مستضعفان زمین منّت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان روی زمین قرار دهیم! وآیه ی 69سوره زمر که میفرماید وَ أَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّها و زمین [در آن روز] به نور پروردگارش روشن می‌شود که امام صادق علیه السلام این آیه مبارکه را زیبا تفسیر فرمودند مفضّل‌بن‌عمر گوید: از امام صادق (علیه السلام) شنیدم که درباره‌ی کلام خداوند متعال: وَأَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا فرمود: «پروردگار زمین یعنی امام زمین». عرض کردم: «وقتی امام بیرون آید چه میشود»؟ فرمود: «آنگاه مردم از تابش خورشید و نور ماه بی‌نیاز میشوند و به نور امام راه مینوردند». آری ظهور یعنی تمام زیبایی هایی که خداوند برای خلائق در نظر گرفته است نمایان می شود و همه مستضعفین چه کسانی که از جهت فکری مستضعفند و چه کسانی که از نظر مادی جزء مستضعفین زمان هستند در صلح و دوستی و آرامش و سکون روزگار سپری می کنند این وعده خداست و قطعا تحقق خواهد یافت تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۳، ص۳۱۲

اسلام مهدوی

اسلام مهدوی همان اسلام محمدی و علوی و حسینی است همانگونه که پیامبر رسول رحمت است امام زمان هم امام رحمت و مهربانی است همانگونه که امیرالمومنین علی علیه السلام مظهر عدل و انصاف است امام عصر هم مقتدایش در حکمرانی امیرالمونین است آنگونه که داود نبی به عدل فرمانروایی کرد و سلیمان نبی عالم را مسخر ولایت خویش قرار داد امام زمان نیز چنین خواهد بود و همچون جدش حسین بن علی علیه السلام پیام آور ظلم ستیزی و حق باوری خواهد بود خلاصه ی ولایت همه انبیا و ائمه معصومین از آدم تا پیامبر خاتم و از علی علیه السلام تا پدرش امام حسن عسگری علیه السلام ولایت امام زمان علیه السلام است اسلام مهدوی یعنی اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و سلم.

از ولادت تا ظهور

حضرت مهدی ارواحنا فداه فرزند امام حسن عسگری علیه السلام و مادرشان حضرت نرجس خاتون علیها سلام می باشند ایشان در سحرگاه نیمه شعبان سال 255 هجری قمری در شهر سامرا چشم به جهان گشوند و تا سن چهار سالگی در کنار پدر و مادر بزرگوارشان زندگی می کردند و از سرچشمه ی فضائل پدر بزرگوارشان بهره ها بردند و پس از شهادت پدر امامت امت را بر عهده گرفتند از سال 260 تا 329 هجری قمری به امر الهی غیبت کوتاه مدت که معروف به غیبت صغری امام زمان علیه السلام واز سال 329 تا کنون غیبت بلند مدت ایشان است که معروف به غیبت کبری می باشد در غیبت صغری امام علیه السلام نمایندگانی برای ارتباط با شیعیان تعیین کرده بودند که نواب اربعه نامیده می شوند این افراد در واقع نائبان خاص حضرت بوده‌اند که از سال ۲۶۰ هـ.ق. تا سال ۳۲۹ هـ.ق. واسطه بین آن حضرت و شیعیان بوده‌اند. این افراد در مرتبه‌ای از فضیلت و برتری بوده‌اند که از طرف امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) و بعضاً از طرف امام هادی (علیه‌السلام) و امام عسکری (علیه‌السلام) به عنوان وکلای ایشان انتخاب شده بودند.اسامی نواب اربعه به ترتیب عبارت است از: ۱.ابو عمرو عثمان بن سعید عَمری ۲. ابو جعفر محمد بن عثمان بن سعید ۳. ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی ۴. ابوالحسن علی بن محمد سمری که پس از وفات آخرین نائب خاص امام علیه السلام غیبت کبری آغاز شد و مسولیت نشر احکام اسلام بر عهده ی فقهای جامع الشرائط که متخصص فقه و اصول اسلام هستند و وظیفه ی منتظران این است که در احکام فقهی اسلام به متخصصین این علم رجوع کنند یا عمل به احتیاط نمایند

امام زمان نواده ی دو پیامبر

امام زمان علیه السلام فرزند امام حسن عسگری و از نوادگان پیامبر اسلام است و از طرف مادرشان نرجس خاتون نواده ی حضرت شمعون علیه السلام وصی و جانشین حضرت عیسی می باشند نرجس خاتون مادر امام دوازدهم، از نوادگان شمعون، وصی حضرت عیسی علیه السلام است که از کودکی تحت تعلیم جدّش، قیصر روم قرار گرفت و با بهره گیری از اساتید چیره دست آن روزگار علوم و کمالات فراوان کسب کرد و به زبان های مختلف آشنا گشت. او خود در پاسخ کسی که از او سؤال می کند: تو که رومی هستی، چگونه با زبان عربی این چنین آشنایی داری؟ می گوید: جدم به تربیت من اهمیت زیادی می داد و در این راه از هیچ کوششی دریغ نکرد و در همین راستا زنی را که به چند زبان تسلط داشت برگزید تا صبح و شام عربی را به من بیاموزد و من از این راه زبان عربی را به خوبی فرا گرفتم. او در آغاز، مسیحی بود که در عالم رؤیا پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و علی علیه السلام و سایر پیشوایان معصوم برای خواستگاری وی به منزل جدش می روند و حضرت عیسی علیه السلام از آنان استقبال می کند. در این هنگام رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در حالی که به امام حسن عسگری علیه السلام اشاره می کند؛ می فرماید: ای روح خدا! من به خواستگاری دختر وصی تو، شمعون، برای فرزندم آمده ام. حضرت عیسی نگاهی به شمعون کرده و می گوید: چه شرافتی نصیب تو شده است. شما با این پیوند مبارک موافقت کن. شمعون هم موافقت می نماید. سپس رسول خدا بالای منبر قرار می گیرد و خطبه می خواند و نرجس را به عقد امام حسن عسگری علیه السلام در می آورد و حاضرین را بر این امر گواه می گیرد لذا این موضوع که مسیحیان همگی به حضرت ایمان می آورند و لجاجت نمی کنند یکی از علتهایش همین قرابت حضرت با حضرت مسیح علیه السلام است

نشانه ی کوچه ظهور

جهان در انتظار اتفاقی بزرگ است. همه مکاتب و ایسم ها حساب خود را پس داده اند و همه ی حکومت ها و مذاهب انحرافی و... برنامه های خود را اجرا کرده اند ولی باز هم انسان ها در رنج و اندوه و فقر و تنگ دستی دست و پنجه نرم می کنند. آمار خودکشی و افسردگی های حاد و جرم و جنایت و.... در اقصا نقاط جهان شاهد این مدعاست که همه تقکر ها و فرقه هاو مکاتبی که در طول تاریخ آمده اند و در ابتدا تبلیغات وسیعی کردند و وعده های زیبایی داده اند، همه با شکست مواجه شده اند و روز به روز بیش از پیش باز هم نیازمندان نیازمندتر و جوامع بشری رو به انحطاط اقتصادی و اجتماعی و اخلاقی حرکت کرده است. جهان درمانده شده و درمانده تر هم خواهد شد که چه باید کرد و در نهایت به این جا خواهد رسید که نشانه ی کوچه ی خوشبختی و صلاح و آرامش همان نشانه ی کوچه ظهور است و تنها کسی که می تواند پایانی بر این مصائب و بدبختی ها باشد امام زمان (عج)، همان منجی عالم بشریت می باشد.

امام زمان کجاست

اگر دنبال نشانی خانه ی امامتان می گردید و تمام کتاب ها را زیر و رو کرده اید که امام در مدینه یا کوفه یا بیابان های حجاز یا مسجد سهله یا کوه رَضْویٰ یا منطقه ذِی طُوَیٰ و.... اینها همه نشان بی نشانی است که در ندبه ها می خوانیم و در غیبت نعمانی و... به دنبالش می گردیم اما قرآن به فرموده علامه حسن زاده آملی رضوان الله تعالی علیه آدرس امام زمان (عج) را به ما داده است: "فی مقعد صدق عند ملیک المقتدر" (در جایگاهی حق و پسندیده نزد پادشاهی توانا.) امام زمان در هر جایی که صدق و راستی و وفای به عهد و پاکی پندار باشد همان جاست هر جا که قلبی مستعد دریافت پیام او باشد او هرگز کوتاهی نخواهد کرد. نقل شده روزی حضرت آیت‌الله بهجت قدس‌سره از درِ مسجد وارد صحن جمکران شدند. در این هنگام از بلندگو کسی با امام (عج) درد و دل می‌کرد: «مولا جان! کاش می‌دانستیم کجا تشریف دارید...؟» آیت‌الله بهجت زیر لب زمزمه می‌کرد: «کجا تشریف ندارند؟!»

او منتظر است یا ما

امام زمان به فرموده پیامبر اسلام (ص) طبیب دواری است یعنی پزشکی که به دنبال بیمار می گردد تا درمانش کند. انسان آخرالزمانی بدون امام بیمار است و بیمار به دنبال درمان است اما به جای اینکه درمان واقعی را جستجو کند به دنبال مسکن های موقت می گردد و باز بیمارتر و رنجورتر و افسرده تر می شود. جامعه افسرده کنونی محصول غفلت انسان معاصر از امام زمانش و منجی واقعی عالم است ولی با این همه امام زمان خود به دنبال بیمارانی می گردد که آنها را درمان کند و زیر خیمه ی ولایت مهدوی ببرد تا به سکون و آرامش واقعی برسند. یکی از القاب امام زمان علیه السلام منتظَر می باشد یعنی ایشان علاوه بر این که همان کسی است که تشنگان نجات منتظرش هستند او هم منتظر اگاهی و نیاز ماست و برای نجات ما انسان ها همیشه منتظر است.